Upotreba: Kao sredstvo za olakšavanje tegoba organa za varenje, za poboljšanje apetita, eliminisanje gasova, regulisanje lučenja žuči, kod bolova i grčeva u stomaku, kod amenoreje
Narodna upotreba: U narodnoj medicini za kupke kao antiseptik i sredstvo protiv upala, kod nekontrolisanog mokrenja
Hibiskus je poreklom iz Kine i Indije, a ne iz Sirije, kako se ponekad misli. Odatle se raširio po svetu. Postoji 130 do 150 vrsta hibiskusa, koji mogu biti divlji i kultivisani, jednogodišnji i višegodišnji, od svetloružičaste do tamnocrvene boje. Hibiskus je listopadni ukrasni žbun ili drvo, maksimalno do 5 m visine, sa dosta uspravnih grana. Bilo da je manjeg ili normalnog rasta (do 2,5 m), izgleda uvek elegantno. Izbojci su u početku dlakavi, kasnije goli. Listovi su sa peteljkom, naizmenični, sa tri manje-više naglašena režnja, po obodu krupno testerasti. Cvetovi hibiskusa su krupni u pazuhu listova.
Zbog velike prisutnosti flavonoida, čaj od hibiskusa pomaže u:
detoksikaciji organizma
ubrzava metabolizam
poboljšanju opšteg stanja organizma
snižavanju krvnog pritiska
deluje kao diuretik
poboljšava rad štitne žlezde
štiti jetru od otrova
izuzetno je dobar kod ljudi koji imaju bubrežna oboljenja i podiže imunitet, zbog velike količine C vitamina
Čaj od kamilice ima izuzetna lekovita svojstva na telo i zdravlje. Navešćemo samo neka:
– Umiruje bol i grčeve u stomaku
– Smanjuje upale u telu
– Ubrzava znojenje kod groznica
– Omekšava tkiva i kožu
– Smiruje psihu i uklanja nesanicu
– Regeneriše tkiva i kožu kod opekotina
– Odlična je za ispiranje očiju, rana, ojeda, polnih organa, kose …
Opis: Rizom je debeo, dugačak, karakterističnog, aromatičnog mirisa. Stabljika je spljoštena, listovi su dugački i uzani. Klip je cilindričan, koso postavljen sa mnogo sitnih žutozelenih cvetova. Raste u Evrpoi, Aziji, Severnoj Americi po močvarama i na obalama reka.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen rizom (Calami rhyzoma)
Hemijski sastav: Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob
Upotreba: Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja
U narodnoj medicini se koristi: Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja
Ograničenja u upotrebi: Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona
Način pripreme i upotrebe čaja: Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje nezaslađenog čaja pola sata pre jela.
Čaj od Korijandera 100g
Upotreba: gubitak apetita, upala želudačne sluznice, otežano varenje, dijareja. Ispoljava i antibakterijsko i antifungalno dejstvo
Takođe se koristi: Kao začin u jelima od mesa
Lavanda čaj za opuštanje, cirkulaciju, za kožu i kozmetiku
Lavanda (Lavandula officinalis) je zeljasta lekovita biljka prelepog mirisa. Reč lavanda potiče od reči lavare što znači prati. Taj naziv je dobila zbog toga što su je Rimljani koristili u svojim kupatilima, kako bi se opustili i namirisali, ali i dezinfikovali rane. Lavanda je poznata od davnina.
U Tutankamonovoj grobnici je pronađen ćup sa uljem lavande jos 1922. godine, kao i u platnu kojim su bila obavijane mumije. U vreme kuge u Evropi, smatralo se da osoba koja se premaže uljem lavande nikada neće oboleti. Grci su lavandu nazivali nord, i poznavali su je još pre Rimljana. Usvojili su je od Egipćana, i mazali su teme uljem radi boljih misli. Njome su začinjavali govedinu, ribu i janjetinu i tako posluživali samo važne i ugledne ljude. U prvom i drugom svetskom ratu, koristili su je protiv bolova i infekcija.